Automatyczne rozmrażanie w urządzeniach chłodniczych - jak to działa w praktyce?
Szron zalegający na ściankach urządzenia chłodniczego oraz gruba warstwa lodu nie tylko negatywnie wpływają na przechowywane mrożonki, ale również sprawiają, że urządzenie zużywa dużo więcej energii podczas pracy. Ręczne rozmrażanie zajmuje sporo czasu i może sprawić trudności, dlatego z pomocą przychodzą urządzenia chłodnicze wyposażone w system automatycznego rozmrażania No Frost. Jest to najszybszy sposób na pozbycie się lodu i szronu.
Na czym polega automatyczne rozmrażanie w urządzeniach chłodniczych?
Nowoczesne urządzenia chłodnicze wyposażone są w system No Frost, co oznacza zdolność do automatycznego rozmrażania. Technika ta polega na regularnym rozmrażaniu parownika w zamrażarce lub szafie chłodniczej. W komorze urządzenia znajdują się wentylatory, zapewniające stały obieg chłodnego powietrza. W sytuacji, gdy do wnętrza dostanie się zbyt dużo ciepłego powietrza, w jego miejsce wentylatory nadmuchają chłodne powietrze, regularnie osuszające wnętrze urządzenia chłodniczego.
Technologia automatycznego rozmrażania powoduje, że w komorze utrzymywana jest odpowiednia wilgoć i niska temperatura. To właśnie dzięki temu na ściankach urządzenia nie gromadzi się szron ani lód. Automatyczne rozmrażanie pozwala oszczędzić dużo czasu, który przeznaczyłbyś na ręczne rozmrażanie. Co więcej, dzięki technologii No Frost urządzenie będzie stale pracować z odpowiednią wydajnością.
Dlaczego warto wybrać urządzenie z systemem automatycznego rozmrażania?
Automatyczne rozmrażanie ogranicza osadzanie się szronu i lodu na ściankach części chłodzącej lub mrożącej urządzenia, co eliminuje konieczność czasochłonnego i ręcznego rozmrażania. Jeżeli nie chcesz marnować wolnego czasu na rozmrażanie i dodatkowo chcesz ograniczyć zużycie energii, wybierz urządzenie chłodnicze z systemem No Frost – dodaje specjalista z firmy Krimarg, która dostarcza najwyższej jakości urządzenia chłodnicze dla branży handlowej i gastronomicznej.
W urządzeniach z systemem automatycznego rozmrażania przechowywana żywność nie pokrywa się grubą warstwą lodu, a tym samym nie przywiera do siebie, co pozwala łatwo ją wyjąć. Zamrażarki i chłodziarki są wówczas łatwiejsze do utrzymania w czystości, gdyż zabrudzenia nie przywierają do warstwy lodu. Ograniczona wilgoć w ich wnętrzu sprawia, że żywność na dłużej pozostaje świeża. Technologia No Frost całkowicie zwalnia z konieczności ręcznego i czasochłonnego rozmrażania urządzenia chłodniczego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana