Które urządzenia chłodnicze są wykorzystywane na zapleczach gastronomicznych?
Przechowywanie produktów na magazynie i zapleczu kuchennym to dość duże wyzwanie. Oprócz miejsca do przechowywania produktów suchych, na zapleczu powinno znaleźć się również miejsce do magazynowania produktów wymagających odpowiednio niskiej temperatury. W tym celu konieczny jest zakup szafy chłodzącej, komory głębokiego chłodzenia oraz zamrażarki zapleczowej. Umiejętne przechowywanie żywności w gastronomii to podstawa zbiorowego żywienia.
Szafy chłodnicze zapleczowe
Jakość żywności w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych w dużym stopniu zależy od warunków magazynowania. Nawet najlepszy produkt obniży swoją jakość, jeżeli będzie niewłaściwie przechowywany. Szafy chłodnicze to urządzenia stworzone do krótkotrwałego przechowywania gotowych dań i produktów spożywczych w obniżonej temperaturze. Profesjonalne chłodziarki różnią się od tradycyjnych lodówek tym, że mają większy zakres regulacji temperatury. W szafie chłodniczej zazwyczaj istnieje możliwość regulacji temperatury w zakresie od 0 do 15oC, natomiast w klasycznej lodówce jest to zakres od 2 do 8oC.
Szafy chłodnicze to niezbędny element wyposażenia każdego zaplecza lokalu gastronomicznego. To właśnie one pozwalają zachować świeżość oraz wysoką jakość produktów spożywczych, tzn. smak, zapach, wartości odżywcze i kolor. Odpowiednio niska temperatura spowalnia proces psucia się produktów, tj. mięsa, ryby, nabiał, warzywa, owoce, czy wyprodukowane dania gotowe.
Zamrażarki zapleczowe
Zamrażarki zapleczowe używane są w miejscach, w których zachodzi potrzeba ciągłego i powtarzalnego wkładania oraz wyjmowania magazynowanych produktów. Temperaturę w zamrażarce można ustawiać i kontrolować za pomocą zewnętrznych termometrów analogowych. Najczęściej jest to zakres od -14 do -28oC.
Wysokogatunkowe zamrażarki zapleczowe dostępne w ofercie naszego sklepu cechują się bardzo niskim dobowym zużyciem energii oraz wysoką wydajnością chłodzenia. Umożliwiają magazynowanie mrożonek w uporządkowany sposób – zauważa specjalista z firmy Krimarg, która dostarcza najwyższej jakości urządzenia chłodnicze dla branży handlowej i gastronomicznej.
Zamrażarki magazynowe wyposażone są zazwyczaj w klapę i nie służą do eksponowania produktów potencjalnym Klientom. Nie mają one żadnego oszklenia i wykonane są ze stali nierdzewnej. Jeżeli pracownicy lokalu gastronomicznego chcą zobaczyć, czy dany produkt spożywczy jest w środku, muszą najpierw otworzyć drzwiczki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana